Evidence Statements

Een evidence statement (ES) geeft antwoord op enkelvoudige en afgebakende vragen die voortkomen uit een knelpuntenanalyse in de fysiotherapeutische praktijk.

Ze zijn ontwikkeld door een Specialistenvereniging van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), die daarmee haar ‘body of knowledge’ uitdraagt en toegankelijk maakt voor de algemeen fysiotherapeut.

Bewijsvoering en consensus die tot de formulering van de aanbevelingen hebben geleid, zijn opgenomen in een uitgebreid notenapparaat. De bijbehorende ‘Flowchart’ ondersteunt op eenvoudige wijze het methodisch handelen en de daarin te nemen beslissingen.

Klinimetrie

Onder andere in samenwerking met Zuyd Hogeschool in Heerlen heeft het KNGF een database opgericht waarin alle klinimetrie (vragenlijsten/meetinstrumenten) staat beschreven. Deze database is te raadplegen via www.meetinstrumentenzorg.nl.

Actueel

Klik hier voor de actualiteit van de Richtlijnen

Nu beschikbaar: printing on demand

In de Evidence Statement Subacromiale klachten - uitsluitend in deze ES - zijn de meetinstrumenten op systematische wijze gekoppeld aan de gezondheidsdomeinen van de ICF: Update klinimetrie 2017 (zowel site als pdfs) (15 januari 2018). 

In de ES Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie is het oefenen met weerstand na een HS-graft verduidelijkt (11 april 2017).

In de Evidence Statement Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie is het begrip dynamische valgus verduidelijkt.